Ξεκινά ο στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ για το ρόλο της Ελλάδας

ellada ipa simaies

Ως μια «ιδιαίτερα σημαντική στιγμή» για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον εναρκτήριο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην αμερικανική πρωτεύουσα. Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε τη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στον συγκεκριμένο διάλογο με την Ελλάδα.

«Η δική μας άποψη είναι ότι αυτός (ο διάλογος) με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός... Και πραγματικά, δεν συνηθίζεται ο υπουργός Εξωτερικών να συναντάται με κάποιον που εκτελεί χρέη υπουργού. Έχει να κάνει με το ποιος κάθεται στην καρέκλα, και για εμάς είναι το ελληνικό έθνος. Και έχει έρθει η ώρα γι' αυτόν (τον διάλογο) και είναι σημαντικό να τον φέρουμε σε πέρας».

Εκφράζοντας την ικανοποίηση για την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος στρατηγικός διάλογος δεν θα αναλωθεί απλώς σε θεωρητικές συζητήσεις, καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπενθύμισε, στηρίζεται σε μια σειρά από συνέργειες που έχουν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην αμερικανική και την ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με το πως η Τουρκία θα εκλάβει τη στενότερη συνεργασία Αθήνας-Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μια «εξίσωση μηδενικού αθροίσματός» και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα υπό το πρίσμα μιας συμμαχικής χώρας που έχει αυτοτελή στρατηγική αξία και μπορεί να επιτελέσει έναν εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο.

«Το γεγονός ότι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως απομάκρυνση από τη συνεργασία μας με έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ... Δεν βάζουμε την Ελλάδα σε δεύτερη κατηγορία. Όσον αφορά εμάς, η Ελλάδα είναι το "Plan A". Και βρίσκεται σε αυτή τη θέση με τη δική της αξία».

Ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας

Υποστηρίζοντας πως πλέον η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την εσωστρέφεια των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε πως η χώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει στον «αρμόζοντα» περιφερειακό της ρόλο και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ από τη δική τους πλευρά θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

«Αν κανείς είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για την ετοιμότητα της Ελλάδας να επανέλθει πίσω στον αρμόζοντα ρόλο της (Resume its Proper Role), αυτή άρθηκε όταν πρώτον η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το επίσημο πρόγραμμα, και προσδοκούμε η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύεται οικονομικά και θα συνεισφέρουμε σε αυτό στον βαθμό που μπορούμε».

Επιπλέον, o Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποτελεί ένα δείγμα της ελληνικής ηγεσίας, ενώ αναφέρθηκε και με θετικά σχόλια στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η Ελλάδα ως πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας

Αναλύοντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε πως η χώρα μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης τόσο ως προς το είδος όσο και ως προς τις πηγές της ενέργειας.

«Αυτό θα είναι εξαιρετικά σημαντικό και αν η Ελλάδα πάρει τις σωστές αποφάσεις μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και η υπόλοιπη περιοχή δεν θα είναι όμηροι εχθρικών δυνάμεων...Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και δεν θέλουμε να συμβεί οπουδήποτε αλλού. Πρέπει να σταματήσει και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Υπό αυτό το πρίσμα, τονίστηκε για μια ακόμα φορά η στρατηγική θέση της Ελλάδας και εκφράστηκε η ικανοποίηση των ΗΠΑ για τα διάφορα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Αθήνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οικονομική συνεργασία και αμερικανικές επενδύσεις

Σχετικά με την πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν ανεξάρτητα τις αποφάσεις τους. Διαβεβαίωσε, όμως, πως η στήριξη της Ουάσινγκτον θα αφορά την ανάδειξη και την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας ως αμερικανική κυβέρνηση είναι να επισημάνουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν αλλά, όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε κρατικά ελεγχόμενη οικονομία. Οι επενδυτές λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις με βάση την εκτίμησή τους για τις ευκαιρίες. Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι η ελληνική κυβερνήτη να εφαρμόσει το είδος των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που χρειάζεται να κάνει για να καταστήσει την ελληνική αγορά πιο ελκυστική στους επενδυτές. Και προς αυτή την κατεύθυνση είχαν κάποιες αρχικές συζητήσεις στην ΔΕΘ και ελπίζουμε ότι τα μέρη θα μπορέσουν να οικοδομήσουν πάνω σε αυτές. Μπορούμε να υποστηρίξουμε, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα έχει τον ηγετικό ρόλο στην κατεύθυνση των επενδύσεων».

Η ατζέντα του στρατηγικού διαλόγου

Η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 10 πμ (τοπική ώρα) στην Ουάσινγκτον και θα περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες:

 • Περιφερειακή Πολιτική και Οικονομία
 • Άμυνα και Ασφάλεια
 • Κράτος Δικαίου και Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας
 • Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία
 • Ενεργειακή Συνεργασία
 • Επαφές των Πολιτών

Η ολοκλήρωση του στρατηγικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα καταγράφει λεπτομερέστερα όλες τις συζητήσεις που διεξήχθησαν. Το συγκεκριμένο ανακοινωθέν αναμένεται ότι θα επικεντρώνεται στο μέλλον και θα μιλάει για τους τομείς και τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν.

«Νομίζω ότι αυτό που αναζητούμε είναι περιοχές συνεργασίας όπου βλέπουμε αμοιβαίο όφελος...Το κάνουμε μαζί γιατί μας ωφελεί και τους δύο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 • Εμφανίσεις: 23

Τα ζώδια της Πέμπτης 13ης Δεκεμβρίου 2018

zodia-new1

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πάππας, PhD*

pappas konstantinos zodiaΤαύροι, η προσοχή σας στρέφεται, προς τα άτομα που έχουν την ανάγκη σας και είστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσετε. Μπορείτε λοιπόν να τους συμβουλέψετε και να αισθανθείτε την ανάλογη συναισθηματική ικανοποίηση. Σκορπιοί, η πρωτοπορία σας κινητοποιεί σήμερα και οι πράξεις σας, δείχνουν έντονα τις σκέψεις αυτές.

ΚΡΙΟΣ

Οι αναζητήσεις σε θέματα που σας επηρέασαν στο παρελθόν, σας έχουν φέρει μία συναισθηματική αναστάτωση και σας ωθούν σε συζητήσεις που θα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν την θέση σας. Είστε σε θέση λοιπόν, να αντιμετωπίσετε τα άτομα που σας έχουν πληγώσει.

ΤΑΥΡΟΣ

Οι νέες προτάσεις ή συνεργασίες που θα σας προταθούν σήμερα, θα έχετε τις γνώσεις να τις υποστηρίξετε και αυτό θα βελτιώσει την αυτοπεποίθηση σας. Το ενδιαφέρον που θα εκδηλώσετε, θα επιβεβαιώσει την οξυδερκή σκέψη σας και θα ανταμειφτείτε ανάλογα.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Η ψυχολογική καταπίεση που δέχεστε από το γύρω περιβάλλον, δεν σας βοηθάει στην στήριξη των αποφάσεων που πρέπει να λάβετε. Η προσπάθεια να ισορροπήσετε τον εσωτερικό σας κόσμο, προέχει αυτή την στιγμή για να μην προβείτε σε λανθασμένες σκέψεις.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Είστε αρκετά δυναμικοί στις αντιξοότητες που εμφανίζονται και δεν μπορούν να σας λυγήσουν συναισθηματικά. Η αποφασιστικότητά σας, είναι ένα κίνητρο που σας ωθήσει σε νέα ξεκινήματα που θα έχουν μία θετική πορεία στο μέλλον. Ξεχωρίστε τα επαγγελματικά σας από τα προσωπικά σας, είναι η απάντηση για την πορεία σας.

ΛΕΩΝ

Οι προσδοκίες σας, ανεβάζουν ψηλά τον πήχη της επιτυχίας και εσείς έχετε υποχρέωση να τις στηρίξετε. Η δυναμική σας παρουσία, προδίδει την ενέργεια σας και σας κάνει αήττητους σε θέματα που σας απασχολούν. Οι συμπεριφορές των άλλων γύρω σας, καταθέτουν την αρνητικότητα τους, μείνετε επιφυλακτικοί σε αυτό.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Οι αντιρρήσεις που φέρνετε σε ενέργειες που σηματοδοτούν την αποτυχία, είναι αρκετά έντονες και δημιουργούν ένα ταραχώδες περιβάλλον. Προσπαθήστε να δείξετε πιο διαλλακτικοί και να στηρίξετε την άποψη σας, με επιχειρήματα. Ο τρόπος αυτός, θα εξελίξει μία συζήτηση σε ήπιους τόνους.

ΖΥΓΟΣ

Καθημερινά ζητήματα, μπορούν να σας παρασύρουν σήμερα, εξαιτίας του άγχους και της έντασης που έχουν κυριέψει τον συναισθηματικό σας κόσμο. Μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό που θέλετε να κάνετε και αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας, να εξωτερικευτεί.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Η ανυπομονησία σας να γίνουν τα πράγματα όπως τα φαντάζεστε σε γρήγορους ρυθμούς, σας φέρνει μπροστά σε λάθη και παρορμητικές σκέψεις. Αποστασιοποιηθείτε από τις επιθυμίες σας και δείτε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποια πράγματα. Η διαίσθηση σας, είναι το μονοπάτι που θα σας δώσει το έναυσμα να κρίνετε με σοφία.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Οι θετικές σκέψεις, είναι το σημείο αναφοράς για τις συμβουλές που θα σας ζητηθούν από τα κοντινά σας πρόσωπα και η βοήθεια σας, θα μπορέσει να τους απεγκλωβίσει από αρνητικές καταστάσεις. Ο θαυμασμός προς το πρόσωπό σας, οφείλεται από την ελευθερία κινήσεων που σας διακατέχει.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ο επαγγελματικός σας τομέας, απαιτεί υπεύθυνες σκέψεις και δυναμικές προτάσεις. Έχετε τα κατάλληλα προσόντα για να τον στηρίξετε, απλά μην παρασύρεστε από ηγετικές τάσεις που μπορεί να εμφανιστούν, από την υπεράσπιση των κεκτημένων σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Η εκμετάλλευση που αισθάνεστε, κυρίως στον συναισθηματικό σας τομέα, σας δημιουργεί μία απογοήτευση και οπισθοδρομεί τα σχέδια σας. Το θάρρος και η τόλμη, θα είναι τα στοιχεία που θα σας αναγκάσουν να λειτουργήσετε δυναμικά προς τους άλλους.

ΙΧΘΥΕΣ

Οι αλλαγές που θέλετε να κάνετε, αντιστοιχούν σε δυναμικές κινήσεις και όχι ημίμετρα πράγματα, που πιθανόν ίσχυαν στο παρελθόν. Οι ορίζοντες μπροστά σας, είναι έτοιμοι να τους κατακτήσετε. Τα θέλω και οι επιθυμίες σας, δίνουν την αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να ξεκινήσετε νέα πράγματα.

Πρόεδρος του Κέντρου «Παραψυχολογίας & Μεταφυσικής»

 • Εμφανίσεις: 29

Ο καιρός της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου 2018 – Χιόνια και βροχές παντού

kairos164

Βροχές αναμένονται, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές, και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 1.000 μ.). Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3-5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και από τις μεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1.000 μ.). Σποραδικές καταιγίδες πιθανόν να εκδηλωθούν τις απογευματινές ώρες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μ.). Τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μ.). Σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα, που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά, στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νότιοι, νοτιοανατολικοί 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ, που το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς, νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νότια και βαθμιαία στα υπόλοιπα κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μ.). Τα φαινόμενα, που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά, τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις απογευματινές ώρες πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς 4-6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

 • Εμφανίσεις: 22

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης για τους απαγωγείς του: Ήταν κακοποιοί αλλά όχι δολοφόνοι
 2. Τουρκία: Εννιά νεκροί και 47 τραυματίες σε δυστύχημα με τρένο υψηλής ταχύτητας
 3. Ξημερώματα Παρασκευής δείτε τις Διδυμίδες, αν έχει ξαστεριά
 4. Πύρρειος νίκη για τη Μέι – Υποσχέθηκε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια
 5. Διδυμίδες: Η εντυπωσιακή βροχή αστεριών που τιμά η Google στο σημερινό της Doodle
 6. Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος και όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση
 7. Υπόθεση ΑΣΠΙΣ: Αθώοι οι 12 από τους 14 κατηγορούμενους
 8. Πύρρος Δήμας: Η αλβανική κυβέρνηση καταπατά τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών
 9. Σύνοδος κορυφής με Brexit και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις
 10. Παράταση για τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό και το πρόστιμο των 1.000 ευρώ
 11. Φυλακισμένοι 251 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο – Οι μισοί σε Τουρκία, Κίνα και Αίγυπτο
 12. Επτά στους 10 απαισιόδοξοι – Ένας στους δύο δεν έχει χρήματα για τους φόρους
 13. Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος την παραμονή των Χριστουγέννων
 14. Μηδενική συμμετοχή σε περισσότερα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς
 15. Κέρκυρα: Νεκρός βρέθηκε ο 26χρονος αγνοούμενος

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS