Ηπειρωτικα Νεα

Επικίνδυνο το χάσμα Bορρά-Nότου στην ΕΕ

Μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου υπάρχει ένα οικονομικό χάσμα, που συνιστά απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην ΕΕ, προειδοποίησε σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Μονάχου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.
H επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί για διευρυνόμενο οικονομικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στην ΕΕ. Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Μονάχου, το οποίο λαμβάνει χώρα στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «σε αντίθεση με την συνεχιζόμενη σύγκλιση ανατολικοευρωπαϊκών και δυτικοευρωπαϊκών χωρών η σύγκλιση Bορρά – Nότου δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά την τελευταία 20ετία.
Η επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε ότι «από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Για το λόγο αυτό πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα της ΕΕ. Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «στις πέντε χώρες του ευρωπαϊκού νότου που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε την περίοδο 2008-2017».
Παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στις χώρες-μέλη της ΕΕ να ανανεώσουν την υπόσχεσή τους υπέρ της κοινής ευημερίας. Και πρόσθεσε ότι τα λαϊκιστικά κινήματα, η δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση από την Εγγύς Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και το αίτημα για ένα διεθνές εμπόριο που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες θέτουν την Ευρώπη ενώπιον νέων προκλήσεων.
Aπαραίτητες οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη
H νεανική ανεργία ξεπερνά ακόμα και το 30% σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.
H νεανική ανεργία ξεπερνά ακόμα και το 30% σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία
Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τρία επίπεδα:
Πρώτον, μια ελαστικότερη αγορά εργασίας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ η νεανική ανεργία που ξεπερνά ακόμα και το 30% σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα πρέπει να καταπολεμηθεί με στοχευμένες επενδύσεις στην παιδεία και την εκπαίδευση των νέων. Η επικεφαλής του Ταμείου αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου λόγω της ελαστικότερης αγοράς δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας αορίστου παρά ορισμένου χρόνου.
Δεύτερον, βελτίωση του νομικού πλαισίου λειτουργίας επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η εκκαθάριση μιας επιχείρησης διαρκεί εννιά  φορές περισσότερο απ΄ ό,τι στην Ιρλανδία. «Μια ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά μπορεί να υπάρξει μόνο αν εναρμονιστούν οι κανόνες πτώχευσης», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.
Τρίτον, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην Έρευνα και την Ανάπτυξη. «Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία δαπάνησαν περίπου το 1% του ΑΕΠ τους στην καινοτομία, ενώ σε αντίθεση στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε το 2018 στο 3%», υπογράμμισε η επικεφαλής του Ταμείου.
Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, Reuters)
« PREV
NEXT »

Όταν οι χώρες αλλάζουν το όνομά τους...

Η Βόρεια Μακεδονία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα χώρας που άλλαξε την επίσημη ονομασία της, αλλά όχι το μοναδικό. Μόλις πέρσι μετονομάστηκε η Σουαζιλάνδη ενώ παρόμοιες σκέψεις γίνονται και στο Καζακστάν.
Όταν το 1542 ο ισπανός εξερευνητής Ρουί Λόπεθ ντε Βιλαλόμπος ανακάλυπτε ορισμένα νέα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα ονόμασε προς τιμήν του μετέπειτα βασιλιά Φιλίππου του Β' της Ισπανίας Las Islas Filipinas, ελληνιστί Φιλιππίνες. Ο εξερευνητής πέθανε λίγους μήνες αργότερα στη φυλακή από τροπικό πυρετό. Η παρακαταθήκη που άφησε όμως κράτησε σχεδόν μισή χιλιετία. Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι, για πόσο ακόμη;
Ο σημερινός πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε -γνωστός κυρίως για τον ανελέητο και αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών με χιλιάδες νεκρούς- προτίθεται να αλλάξει τώρα την ονομασία της χώρας. Η πρότασή του: Maharlika (Μαχαρλίκα). «Πνευματικός πατέρας» της ιδέας ήταν ο πρώην δικτάτορας Φερντινάντ Μάρκος ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά από λαϊκή επανάσταση το 1986. Είχε φέρει μάλιστα και σχετικό νομοσχέδιο για τη μετονομασία της χώρας.
«Δεν αλλάζουμε καλύτερον τον πρόεδρο;»
Η λέξη Maharlika προέρχεται από τη γλώσσα των γηγενών, Ταγκάλογκ. Μαχαρλίκα ονομαζόταν πριν αιώνες -αρκετά πριν καταφθάσουν οι αποικιοκράτες- μια ιδιαίτερη ομάδα πολεμιστών. Η λέξη προσδιόριζε τους άνδρες με πλούτο, γνώσεις και επιδεξιότητα. Το «Μαχαρλίκα» μπορεί όμως να μεταφραστεί και ως ‘αριστοκρατία'. Ο Νουτέρτε προτιμά τη μετάφραση ‘ειρήνη' ή ‘χαλαρότητα'. «Ο Μάρκος είχε δίκιο, ας το αλλάξουμε», προτείνει ο νυν πρόεδρος. Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται αλλαγή του συντάγματος.
Εάν ήταν στο χέρι του προέδρου η χώρα θα ονομαζόταν από Φιλιππίνες... Μαχαρλίκα
Εάν ήταν στο χέρι του προέδρου η χώρα θα ονομαζόταν από Φιλιππίνες... Μαχαρλίκα
Στις Φιλιππίνες οι απόψεις διίστανται. Ο γερουσιαστής Πάνφιλο Λάκσον, ο οποίος έχει ισχυρό ρεύμα, στηρίζει την πρόταση του προέδρου. «Το όνομα Φιλιππίνες θυμίζει πάντα τα 300 χρόνια αποικιοκρατίας. Το Μαχαρλίκα αντίθετα, ακούγεται πιο δικό μας. Θα ήμουν περήφανος αν ήμουν Μαχαρλικανός». Φυσικά και δεν συμμερίζονται όλοι αυτές τις απόψεις. Το ζήτημα προκαλεί ποικίλες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς Φιλιππινέζους να αναρωτιούνται εάν δεν έχει η χώρα μεγαλύτερα προβλήματα από το όνομά της; Ο γνωστός μπλόγκερ Φράνσις Μπαράν αντιπροτείνει «να αλλάξουμε καλύτερα τον πρόεδρό μας».
Όσο ασυνήθιστη κι αν ακούγεται η πρόταση, υπάρχουν πολλά παραδείγματα αλλαγής ονομασίας μιας χώρας, με πιο πρόσφατο βέβαια αυτό της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, μόλις πέρσι η μικρή χώρα της νοτίου Αφρικής Σουαζιλάνδη μετονομάστηκε σε Εσουατίνι, για την ακρίβεια σε eSwatini (με μικρό έψιλον).
Άλλο παράδειγμα του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος είναι το Ιράν. Μέχρι το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Η Ταϊλάνδη ονομαζόταν παλαιότερα και μέχρι το 1949 Σιάμ, η Ναμίμπια έφερε το όνομα Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική (ως αποικία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας) ενώ η Μιανμάρ λεγόταν Βιρμανία ή Μπούρμα.
Από Καζακστάν σε Καζάκ Έλι;
Το Εσουατίνι συνορεύει με τη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη
Το Εσουατίνι συνορεύει με τη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη
Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μετά την ανεξαρτητοποίησή τους πολλές πρώην αποικίες άλλαξαν τα ονόματά τους. Έτσι η Κεϋλάνη μετονομάστηκε σε Σρι Λάνκα, η Ροδεσία σε Ζιμπάμπουε, η Ολλανδική Ινδία σε Ινδονησία, η Βρετανική Ονδούρα σε Μπελίζ.
Και σήμερα όμως υπάρχουν χώρες όπου γίνονται σκέψεις για αλλαγή του ονόματος. Στο Καζακστάν αρκετοί θα ήθελαν να μετονομαστεί η χώρα. Κυρίως για λόγους ίματζ θέλουν να απαλλαγούν από την κατάληξη –stan διότι, όπως και στην περίπτωση του Αφγανιστάν, συνδέεται συχνά με πόλεμο και τρομοκρατία. Πολλοί θέλουν να αλλάξει το όνομα και λόγω της κινηματογραφικής επιτυχίας Borat που δεν θεωρήθηκε εν τέλει η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα. Οι υποστηρικτές της μετονομασίας αντιπροτείνουν το Kasach Eli που σημαίνει ‘χώρα των Καζάκων'.
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μετονομασίας της Νέας Ζηλανδίας σε Αοτεαρόα. Έτσι ονομάζουν τη χώρα οι Μάορι, ο ιθαγενής πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου συγκεντρώνονται υπογραφές για τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη σήμερα τα διαβατήρια, τα πιστοποιητικά γεννήσεως αλλά και τα χαρτονομίσματα αναγράφουν τόσο Νέα Ζηλανδία όσο και Αοτεαρόα.
Κρίστοφ Ζάτορ (dpa)
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
« PREV
NEXT »

Διαδηλώσεις μαθητών για το κλίμα στη Γαλλία

Μαθητές και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους αυτή τη φορά για να διαδηλώσουν για το κλίμα. Ζητούν από τη γαλλική κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές επιβλαβών αερίων κατά 4% ετησίως σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων.
Ενα μανιφέστο- τελεσίγραφο για το κλίμα στέλνουν σήμερα οι νέοι της Γαλλίας, μαθητές και φοιτητές, έξω από το υπουργείο Οικολογίας.
Με το μανιφέστο ζητούν από την κυβέρνηση την κήρυξη οικολογικής και κοινωνικής έκτακτης ανάγκης.
Η σημερινή κινητοποίηση σηματοδοτεί την προσχώρηση της γαλλικής νεολαίας στο κίνημα «Fridays for future» δηλαδή «Παρασκευές για το μέλλον» που ξεκίνησε από τη Σουηδία και τη 16χρονη Γκρέτα Θούνμπεργκ και ήδη έχει κερδίσει χιλιάδες νέους σε πολλές χώρες. Βασικό αίτημα να αναλάβουν οι ηγέτες, δράσεις υπέρ του κλίματος.
Αίτημα να μειωθούν οι εκπομπές επιβλαβών αερίων
Από παλαιότερες διαδηλώσεις στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή
Από παλαιότερες διαδηλώσεις στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή
Στη Γαλλία, με το μανιφέστο το αίτημα είναι συγκεκριμένο: Ζητούν «δέσμευση για ετήσια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 4% ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία των Παρισίων».
Δίνουν στην κυβέρνηση περιθώριο μιας εβδομάδας. Εάν δεν υπάρξει απάντηση, θα αναλάβουν δράση πολιτικής ανυπακοής για την επόμενη Παρασκευή, παράλληλα με νέα υποβολή του αιτήματος τις επόμενες Παρασκευές.
«Μπροστά στην καταστροφή, είναι η μόνη επιλογή για το μέλλον και δεν χωράει αποτυχία» φωνάζουν οι νέοι. Για την ώρα πάντως το κίνημα στη Γαλλία είναι διστακτικό και η πολιτική ανυπακοή δεν μοιάζει να έχει εξασφαλίσει τη γενική συναίνεση.
Θα συμμετέχουν όμως στην παγκόσμια σχολική απεργία στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με το κάλεσμα της νεαρής Σουηδέζας. Μαζί και 40 γαλλικές πόλεις όπου προετοιμάζονται για δράσεις.
Ολυμπία, Τσίπηρα
« PREV
NEXT »

Η ζωή των Ρομά στη Μπίτολα

Ζώντας χωρίς νερό και θέρμανση οι κάτοικοι της συνοικίας Μπάιρ της Μπίτολας ζητούν άσυλο στη Γερμανία. Η αίτηση σχεδόν πάντα απορρίπτεται, το ταξίδι τελειώνει άδοξα. Τα όνειρα για καλύτερη ζωή γκρεμίζονται. 
Μόλις 15 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα η πόλη Μπίτολα ή το παλαιό Μοναστήρι, είναι αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της Β. Ελλάδας για διήμερες αποδράσεις. Το κέντρο της πόλης έχει έντονο άρωμα Ευρώπης, αλλά αυτό είναι μόνο η μία πλευρά. Στη συνοικία Μπάιρ, μια από τις μεγαλύτερες της πόλης, ζουν 5.000 χιλιάδες κάτοικοι, οι περισσότεροι Ρομά. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι μεσαιωνικές. Γι αυτό και η συντριπτική πλειονότητα αναζητεί καλύτερη ζωή στη Γερμανία, αλλά το ταξίδι τελειώνει με επαναπροώθηση πίσω στη Βόρεια Μακεδονία.
Μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης
'Αρωμα Ευρώπης στο κέντρο της Μπίτολα, αλλά όχι στη συνοικία Μπάιρ
'Αρωμα Ευρώπης στο κέντρο της Μπίτολα, αλλά όχι στη συνοικία Μπάιρ
Είναι η περίπτωση του 38χρονου Έμζαρτ Μούσα. Σαν παιδί έζησε 10 χρόνια στη Γερμανία, μαζί με την οικογένειά του κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ασύλου αλλά η αίτηση απορρίφθηκε και η οικογένεια επέστρεψε στη Μπίτολα. Όταν μεγάλωσε επιχείρησε και πάλι, αλλά παρά το ότι είχε σπασμένο πόδι, οι γερμανικές αρχές τον γύρισαν πίσω. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 2500 Ρομά ζουν σε αυτήν την συνοικία, ανεπίσημα ανέρχονται στους 5000. Οι περισσότεροι δρόμοι δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι, τα σπίτια είναι ετοιμόρροπα. Σε μερικά τμήματα του Μπάιρ δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης και πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν κυρίως το χειμώνα που η κατάσταση χειροτερεύει.
«Κυρίως το χειμώνα οι Ρομά προσπαθούν να πάρουν άσυλο στη Γερμανία» λέει ο Μεντίκ Ρέμζι από μια οργάνωση βοήθειας. «Πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν θέρμανση. Συχνά κόβεται και το ηλεκτρικό και δεν έχουν τη δυνατότητα να ζεσταθούν. Και οι πιο βασικές ανάγκες επιβίωσης δεν εξασφαλίζονται. Γι αυτό και πολλοί προσπαθούν να ξεχειμωνιάσουν όπου βρουν, αυτοί και οι οικογένειές τους».
«Πάμε όπου υπάρχει καλύτερη ζωή»
Ζωή χωρίς προοπτική
Ζωή χωρίς προοπτική
Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας μπορούν να ταξιδέψουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα και να παραμείνουν το πολύ 90 ημέρες. Το εισιτήριο λεωφορείου Μπίτολα-Φράιμπουργκ κοστίζει 110 ευρώ μόνο η μία διαδρομή. Είναι πολύ ακριβό για έναν κάτοικο του Μπάιρ. Οι περισσότεροι παίρνουν κοινωνική βοήθεια μέχρι 35 ευρώ το μήνα. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει προσπαθήσει αυτό το ταξίδι, όπως η Βεζιρέ. «Κάθισα στη Γερμανία 3 χρόνια, εκεί ο άνδρας μου αρρώστησε, έπαθε εγκεφαλικό και τώρα είναι παράλυτος και τυφλός. Αλλά μας έστειλαν πίσω. Ούτε το χαρτί γιατρού βοήθησε». 
Από το 2014 η Βόρεια Μακεδονία θεωρείται χώρα ασφαλούς προέλευσης. Μόνο ένα μικρό ποσοστό αιτήσεων για άσυλο από κατοίκους Ρομά του Μπάιρ γίνεται δεκτό. Αυτό είναι γνωστό. Παρόλα αυτά δεν το βάζουν κάτω και προκαλούν την τύχη τους. Κινητήρια δύναμη, η φτώχεια, οι αρρώστιες και η έλλειψη προοπτικής και εξασφάλισης. «Η ζωή μας απειλείται» λέει η Βεζιρέ. «Γι αυτό καταφεύγουμε εκεί όπου υπάρχει καλύτερη ζωή. Και εδώ σε αυτήν τη συνοικία η ζωή είναι άθλια. Και όπου δεν υπάρχει διέξοδος, ο δρόμος οδηγεί στο βορρά για να προσφέρει κανείς τουλάχιστον στα παιδιά του μια καλύτερη ζωή».

Στρτζαν Γκοβεντάριτσα / dw

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
« PREV
NEXT »

20 χρόνια από τη σύλληψη Οτσαλάν

Πριν από 20 χρόνια συνελήφθη ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτης του ΡΚΚ και σύμβολο της μάχης για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Σήμερα η επιρροή του δεν είναι πια το ίδιο έντονη, αλλά η μάχη του ΡΚΚ συνεχίζεται.
200 διαδηλωτές από το Μάνχαϊμ της Γερμανίας διασχίζουν με τα πόδια 130 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Στρασβούργο. Μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναντηθούν με άλλους διαδηλωτές από τη Βασιλεία και το Λουξεμβούργο για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις συνθήκες διαβίωσης των Κούρδων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Ισμαήλ Κουπέλι, ο οποίος ειδικεύεται σε τουρκικά ζητήματα στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, η επιρροή του Οτσαλάν έχει συρρικνωθεί. Όπως σημειώνει, για τους νέους Κούρδους «ο Οτσαλάν είναι περισσότερο ένα σύμβολο που τείνει να ξεχαστεί. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του βρισκόταν στη φυλακή, όπου και συνέχιζε να γράφει». Από τη φυλακή ο Οτσαλάν δεν μπορεί να συνεχίσει να κινεί τα νήματα του ΡΚΚ, επισημαίνει ο ειδικός.
Το 1978 όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τότε ο Οτσαλάν και ένας μικρός αριθμός ομοϊδεατών του δημιούργησαν το εργατικό κόμμα ΡΚΚ. Στόχος τους η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, με σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Το 1984 ο Οτσαλάν κάλεσε σε ένοπλη μάχη και έτσι ξεκίνησε μια ιστορία βίας μεταξύ του ΡΚΚ και του τουρκικού στρατού, που στοίχισε τη ζωή 40.000 ανθρώπων.
Μόνο μετά την κινηματογραφική σύλληψη του Οτσαλάν στις 15 Φεβρουαρίου 1999 μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στην Κένια, το ΡΚΚ άλλαξε τους στόχους του. Σήμερα αντί για ανεξάρτητο κράτος επιδιώκει την πολιτισμική αυτονομία των Κούρδων καθώς και δυνατότητες αυτοδιοίκησης εντός της Τουρκίας.
Οι εκλογές του 2015 ανέτρεψαν τα πάντα
Το φιλοκουρδικό HDP απέσπασε μεγάλο ποσοστό στις εκλογές του 2015, στερώντας από το ΑΚΡ του Ερντογάν την απόλυτη πλειοψηφία
Το φιλοκουρδικό HDP απέσπασε μεγάλο ποσοστό στις εκλογές του 2015, στερώντας από το ΑΚΡ του Ερντογάν την απόλυτη πλειοψηφία
Στα τέλη του 2012 είχαν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ του τουρκικού κράτους και του ΡΚΚ, οι οποίες έληξαν το 2015 με ένα είδος ειρηνευτικού σχεδίου. Ωστόσο οι εκλογές του 2015 ανέτρεψαν τις πολιτικές ισορροπίες στην Τουρκία.
Το φιλοκουρδικό HDP που στον προεκλογικό αγώνα είχε στραφεί κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέσπασε μεγάλο ποσοστό, στερώντας από το ΑΚΡ του προέδρου την απόλυτη πλειοψηφία. Απαντώντας σε αυτό το ΑΚΡ αμέλησε το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Τον Ιούλιο του 2015 το ΡΚΚ εκτέλεσε δυο αστυνομικούς που θεωρούσε ότι ήταν συνεργοί μιας επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους εναντίον Κούρδων στο Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τα επόμενα δυο χρόνια ο τουρκικός στρατός κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες, βομβαρδίζοντας πόλεις όπως το Ντιγιάρμπακιρ και το Τσίζρε.
Και το ΡΡΚ από την πλευρά του συνεχίζει να πραγματοποιεί  αιματηρές επιθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης International Crisis Group (ICG), από την ανακωχή που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα σκοτώθηκαν 4.300 άνθρωποι.
Κούρδοι της Τουρκίας και της Συρίας
Στιγμιότυπο από έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ
Στιγμιότυπο από έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ
Μπορεί οι Κούρδοι να επιθυμούν τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο στο μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση έχει μεταφέρει τη διαμάχη και στη γειτονική Συρία. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο πρόεδρος Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG και ο πολιτικός της βραχίονας, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης PYD, είναι δημιούργημα του ΡΚΚ και κατ' επέκταση τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Ισμαήλ Κιουπελί επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ YPG και ΡΚΚ, ωστόσο οι Κούρδοι της Συρίας έχουν άλλα συμφέροντα απ' ό,τι οι Κούρδοι της Τουρκίας και έχουν βρει τρόπο συνύπαρξης και συνεργασίας με το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία. Κάνοντας συμβιβασμούς έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν αρκετές εξουσίες, να ελέγχουν μια μεγάλη περιοχή στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία και να είναι αυτόνομοι. Επιπλέον είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Συρία. Ως εκ τούτου το ζήτημα των Κούρδων έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο πλέγμα διεθνών συμφερόντων.
Ντάνιελ Χάινριχ
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά
« PREV
NEXT »

Εκκρεμότητες για τα διετή προγράμματα σπουδών

«Μικρό καλάθι» αναφορικά με την έναρξη της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια κρατά η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

 

Μπορεί τα Πανεπιστήμια να κάνουν γρήγορα βήματα για να ξεκινήσουν τα εν λόγω προγράμματα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όμως εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα της χρηματοδότησης και των προγραμμάτων σπουδών. Σημειώνεται πως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην τελευταία της συνεδρίαση ενέκρινε την προοπτική που έχει αποφασιστεί από το υπ. Παιδείας για την έναρξη των διετών αυτών προγραμμάτων και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η κα. Τζούφη τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για τα εκπαιδευτικά αντικείμενα και το πως αυτά θα καθοριστούν, όμως δεν έδειξε καθόλου αισιόδοξη ότι τα διετή προγράμματα θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Το βασικό είναι να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, όπως επίσης και να προκύψουν οι οδηγοί σπουδών. Εάν αυτά δεν ολοκληρωθούν, δεν ξέρω εάν θα είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο για τα διετή προγράμματα», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, που παράλληλα πάντως τόνισε πως η πολιτική ηγεσία υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για την κατανομή νέων θέσεων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατανομή 20 θέσεων ΔΕΠ, καθώς επίσης επιπλέον τριών από το υπ. Υγείας για την Ιατρική Σχολή.


Εισαγωγή σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών με ειδικές εξετάσεις

Ικανοποιείται μετά από δεκαετίες ένα πάγιο αίτημα Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης για ειδικές εξετάσεις εισαγωγής των υποψηφίων, όπου θα λαμβάνεται υπόψιν το επίπεδο γνώσης του μουσικού οργάνου.
Η σχετική Υπουργική Απόφαση, που έχει αποσταλεί για την έκδοση ΦΕΚ, καθορίζει τις ειδικότερες προϋποθέσεις και όρους εισαγωγής φοιτητών στα: Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τµήµα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Τµήµα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η απόφαση καθορίζει τα εξεταστέα καλλιτεχνικά αντικείμενα, τους συντελεστές βαρύτητας και τα κριτήρια βάσει των οποίων εξάγεται η τελική βαθμολογία του υποψηφίου, καθώς επίσης και τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα μόρια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τον τρόπο εξέτασης των μουσικών μαθημάτων και τις διαδικασίες συμμετοχής.
«Θεωρούμε ότι αυτός ο τρόπος εξεταστικού συστήματος καλύπτει απόλυτα και με διαφάνεια τις προδιαγραφές για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών», σημείωσε η κα. Τζούφη.

 

Ο Δ. Κουτσούμπας στα Γιάννενα

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης Ιωαννίνων που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, στο ξενοδοχείο Du Lac.

 

Σχετικές με την πολιτική εκδήλωση και ομιλία του κ. Κουτσούμπα ήταν οι δηλώσεις που έκανε εκ μέρους της επιτροπής περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας ο Τάσος Τόκας, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες για την ομιλία του κ. Κουτσούμπα.
Όπως είπε, η πολιτική εκδήλωση θα έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, με τοπικές και κεντρικές αναφορές, όπως είναι η αλήθεια που κρύβεται πίσω από την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και πίσω από τις κάλπικες προεκλογικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.
«Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο, ζητήματα που αναδεικνύονται από τη συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει το δρόμο για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Απευθύνουμε κάλεσμα στους πολίτες να βρεθούν στην πολιτική συγκέντρωση και να ακούσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αποφασιστική λαϊκή αντεπίθεση και την αλλαγή του εκμεταλλευτικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Τόκας.

 

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Η Ρόζα συναντάει το κοινό των Ιωαννίνων
 2. ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ - Τραγούδια για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων
 3. Ο Θοδωρής Ρέλλος και ο Γιάννης Αναστασάκης συναντούν τη Σαββίνα Γιαννάτου
 4. «Έρως και Ψυχή», μία παράσταση αφήγησης στο Μουσείο Αργυροτεχνίας
 5. Εκδηλώσεις στα Τσερίτσανα για την απελευθέρωση
 6. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ - «Επιστημονικά Πρωινά 2019» για τους οδοντιάτρους
 7. Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό» στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων
 8. ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ - Παρουσιάστηκε η προγραμματική σύμβαση
 9. ΟΠΕΚΑ- Επίδομα 360€ ανασφάλιστων υπερηλίκων
 10. Τέλη Μαρτίου θα μπει η πρώτη δόση του επιδόματος Παιδιού
 11. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας τα «Ελευθέρια» της Κόνιτσας
 12. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - 10 εκ. ευρώ για τις ΤΟΜΥ
 13. ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΦΟΡΕΑΣ : «Η λίμνη δεν είναι αποδέκτης άχρηστων αντικειμένων »
 14. ΓΙΑΝΝΕΝΑ- Απάντηση της διοίκησης Νοσοκομείου Χατζηκώστα στην ΠΟΕΔΗΝ
 15. 15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS